Een pergola-associatie is een samenwerkingsverband tussen boeren en burgers, gegroepeerd rond een landbouwbedrijf. Pergola is de Nederlandse naam voor een beweging die in de VS is ontstaan als CSA, Community Supported Agriculture, en daar veel navolging vond. Het woord pergola staat symbool voor de relatie tussen klant en het boerenbedrijf.

De deelnemers aan de associatie vormen het symbolisch geraamte waarlangs de plant-het boerenbedrijf- op kan klimmen en waaraan het steun en stevigheid ontleent. Burgers verbinden zich met een landbouwbedrijf. Zij spreken af om wekelijks een deel van de oogst af te nemen en daarvoor ook de kosten te dragen. De boeren, op hun beurt spannen zich in om de aarde, planten en dieren zogoed mogelijk te verzorgen.

De belangrijkste motivatie vanuit het boerenbedrijf om voor deze vorm te kiezenis vooral de vernieuwende economische binding die het bedrijf de nodige inkomens- en afzetstabiliteit geeft. Op deze manier kan gewerkt worden aan kwaliteit van de producten en niet aan kwantiteit.

De motivatie voor burgers bestaat vooral uit de behoefte aan gezond en vers voedsel, de behoefte om dichter bij de bron van het voedsel te komen en een bedrijf in de directe omgeving te steunen, waar men het belang en effect zelf kan zien en ervaren. Pergola-associatie samen met BD-landbouw is een ultieme vorm van betrokkenheid en garantie voor kwaliteit van je dagelijks voedsel.

pergola

In opdracht van de stichting Meerwaarde is door Tineke Bakker, de eerste Pergola-boer in Nederland (BD-boer) onderzoek verricht naar de Pergola-associatie. Door middel van workshops, lezingen en lessen, coachte en adviseerde zij startende pergolabedrijven. Zowel in Nederland als Belgie zijn Pergola bedrijven ontstaan. Jaarlijks wordt een "Pergola-conferentie"gehouden, wisselend in Nederland en Belgie. 

Het "Pergola-project" is mogelijk gemaakt met bijdragen van bedrijven en instellingen vermeld bij Bedrijven ondersteunend.